Debatteam Quintus prolongeert Drentse titel "Op weg naar Het Lagerhuis"

Door: Jacob Jan Warners en Tom Verschoor (Debatplein)


Op donderdag 9 maart was het dan zo ver: de provinciale voorronde van de 25e editie van BNNVARA’s “Op weg naar Het Lagerhuis”. In deze grootste debat- en speechcompetitie van Nederland mochten we het opnemen tegen het Hondsrugcollege uit Emmen, het Esdal College uit Emmen en het Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Aan het einde van de dag liepen we trots met twee hoofdprijzen naar buiten: de winst in de debatwedstrijd met het team en Naut Schoon (A5Y) greep de overwinning in de speechwedstrijd met een indrukwekkend verhaal over het gevaar van TikTok (voor de liefhebber. Dit is de link naar de winnende speech: V-Rede van Naut, Dr. Nassau College Assen - YouTube)

Loel, Julia, Yoline en Naut hebben hun speech laten opnemen. Deze speeches worden geplaatst op het Youtubekanaal “ownhl” .  

V-Rede van Loek, Dr. Nassau College Assen - YouTube

V-Rede van Yoline, Dr Nassau College Assen - YouTube

V-Rede van Julia, Dr. Nassau College Assen - YouTube  Aan het einde van de dag werden de beste vier debaters gekozen om nog in debat te gaan met statenlid Nico Uppelschoten. Van ons team mochten Dagmar en Hannah hieraan meedoen. Kortom, het was een zeer succesvolle/geslaagde dag met een maximaal resultaat.

Per debatwedstrijd worden er 7 punten verdeeld: het 1-op-1 debat, meeste invalshoeken, beste onderbouwing, geloofwaardig gebruik van persoonlijke argumenten, meest pakkend/humor, beste samenwerking binnen het team en lichaamstaal. De jury bestond uit statenleden of oud-statenleden. De debattalenten begonnen de dag overtuigend met een 5-2 overwinning tegen het Esdal College. Daarna werden zowel het Roelof van Echten College als het Hondsrugcollege met 4-3 opzij gezet.


’s Middags rond de klok van drie stond de finale gepland tussen de nummers 1 en 2 uit de poule: de tweede ontmoeting met Hoogeveen. De leerlingen waren aan elkaar gewaagd, dus dat beloofde een spannende uitslag. Helaas zagen we de achterstand oplopen bij de terugkoppeling van de jury: 0-1, 0-2, 0-3…

Daarna kwamen de punten voorzichtig richting Assen: 1-3, 2-3, 3-3.

Kortom, het beslissende punt viel bij het onderdeel samenwerking. Net het onderdeel waar we vorig jaar in de landelijke achtste finale tegen Helmond het beslissende punt verloren. “In beide teams kwam iedereen aan het woord. Bij beide ploegen stimuleerden leerlingen elkaar om te gaan staan, maar er was één team dat soms ook tegen elkaar zei dat teamgenoten moesten gaan zitten zodat anderen het woord konden nemen en dat gaf de doorslag: 4-3 voor Team Quintus.”


Na de titel van vorig jaar zijn we ook (weliswaar in een andere samenstelling) het beste debatteam van Drenthe in 2023! Genoeg redenen om supertrots te zijn op deze leerlingen.

De ploeg bestaat uit: Meike Nijwening (V4c), Julia Warringa (A4y), Sebastiaan Korte (V4a), Ruslana Manduzai (H5c), Daniël Mustafa (H5c), Lynn Schouwink (V4b), Yoline Ruiter (A5d), Jabari Njagi (A5e), Jesse Eelman (A5e), Noah Visser (A5d), Naut Schoon (A5y), Robert Smeenge (A5y), Dagmar Eelman (G6a), Hannah Gritter (G6a) en Loek Wiersema (G6a).En nu?

-> 17 maart de landelijke selectiemiddag voor de provinciale winnaars van de speechwedstrijd op het Media Park in Hilversum. Hier gaat Naut heen om zijn speech in de studio van BNNVARA uit te spreken. Op die dag worden de kandidaten geselecteerd die doorgaan naar de volgende ronde en coaching ontvangen. In de tv-uitzending komen uiteindelijke de drie beste (jonge) sprekers van Nederland in actie.


-> 23 maart landelijke achtste finale op het Media Park in Hilversum. Hier gaan we als team heen om te debatteren tegen een andere provinciale winnaar. De loting moet nog komen. Vanaf deze ronde gaat het via knock-out. Verlies je? Dan ben je uitgeschakeld. Op deze dag zijn zowel de achtste finales als de kwartfinales.


Op zaterdagavond 6 mei is de tv-uitzending van “Op weg naar Het Lagerhuis” om 20.30 uur op NPO2. In deze uitzending komen de drie beste V-Redes aan bod en een debat waarvoor de beste tien debaters uit de landelijke rondes worden geselecteerd. Kortom, op naar de komende avonturen en we doen nog overal in mee!


Media

RTV Drenthe besteedde ook aandacht aan deze wedstrijddag met een item: Leerlingen van vier middelbare scholen staan tegenover elkaar in het provinciehuis - RTV Drenthe

Artikel van het Drents Parlement: Drents Parlement | Dr. Nassau College Quintus wint 'Op weg naar het Lagerhuis' 2023


Deel dit bericht